Kérlek, mutasd meg nékem a te dicsőségedet.

 Mózes második könyve 33:18

Roma gyülekezet

Zenetanítás a zsámboki romagyülekezetben

A zsámboki roma gyülekezet plántálását a Kelenföldi Evangéliumi Gyülekezet (KEGy) indította el 1999-ben. Szolnoki Zoltán és felesége költöztek a faluba, s – az ottaniak mindennapos gondjaiban való részvállalással – életükkel és szavaikkal mutatták be az Isten Igéjét.  
A Zsámboki Evangéliumi Gyülekezet (ZsEGy) 2004 júliusában alakult meg. Jelenlegi vezetői: Oláh Iván testvér, aki Tóalmáson végzett bibliaiskolát, s testvére, Oláh Ferenc presbiter, akik a miénkhez képest megrendítő élethelyzetekben és körülmények között is hűségesen végzik szolgálatukat.

A zsámbokiakkal gyülekezetünk 2003 óta van kapcsolatban. Akkor kértek fel, hogy az ottani gyermekeket alapvető zenei ismeretekre és furulyázni tanítsam. 2009 elején Oláh Eszter, közepén pedig Bögös Bence – gyülekezetünk fiataljai – csatlakoztak a tanításhoz. Mindhármunk nevében mondhatom, hogy nagyon szeretünk Zsámbokra menni. Egyrészt nagyon élvezzük a találkozást, a beszélgetést az ottani testvérekkel, másrészt az istentisztelet hangulata és mondanivalója is nagyon jó. Lelkileg gazdagabban jövünk haza, mint ahogy odamentünk. A zsámboki testvérek szeretete, hite és az ott hallott ige többször megerősített vagy megszégyenített engem, s ez mind javamra vált. A tanított gyerekek létszáma és lelkesedése változó. Ebben a félévben 3 csoportot indítunk el: egy kezdő, egy haladó és egy felnőtt csoportot. Célom az, hogy a zenetanulást önállóvá tegyük gyülekezetükben. Azaz, akik most tanulnak, azok taníthatnák később az újakat. A felnőttekre ebben számítok.  
Az ottani furulyásokra igazán találó az a már közhelynek számító mondás, hogy „a vérükben van a zene”. Nagyon szeretik a muzsikát, ügyesek, találékonyak benne.

Gyülekezetünkből már többen is meglátogatták a zsámboki gyülekezetet. Igei tanítást vittek, s az ifjúság egy része is többször ellátogatott az ottani testvérekhez. Utaztatásomban szintén sokan segítségemre voltak, míg meg nem szereztem a jogosítványt.

Csodálatos és egyben reményteli dolog, hogy az ilyen kis településeken, mint Zsámbok, gyülekezetek születnek, és idővel gyarapodnak. Idén például 11-en merítkeztek itt be. Jelenleg a gyülekezetvezető házában jönnek össze, és úgy tűnik, kinőtték a helyiséget. Így terveik közt szerepel egy imaház építése. Több településen alakultak ilyen gyülekezetek. Ezeknek az újszülött gyülekezeteknek a legkisebb segítség is sokat jelent. Ilyen segítséget szeretnénk nyújtani anyagi és lelki téren Zsámbokon, miközben mi is sokat épülünk általuk.

A zsámboki keresztyén misszió  nem tőlünk indult, nem is mi tartjuk fenn, mindössze segítünk benne egy kicsit.  
„Az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. Aki ültet, és aki öntöz: egyek, és mindegyik majd a maga jutalmát kapja fáradozásához méltóan.” (1Kor. 3,7-8)

Dobner András Ágoston (2009. október)

Share

Budapest József Utcai Baptista Gyülekezet

  • Levélcím: 1084 Budapest, József utca 12.
  • Bankszámlaszám: 11708001-20052126
  • E-mail:kapcsolat [kukac] jozsefutca [pont] hu
  • Web: www.jozsefutca.hu
  • Lelkész: Boros Dávid